Home » D:News » Plăcerile vinovate ne fac să ne bucurăm mai mult de ceea ce experimentăm

Plăcerile vinovate ne fac să ne bucurăm mai mult de ceea ce experimentăm

Plăcerile vinovate ne fac să ne bucurăm mai mult de ceea ce experimentăm
Publicat: 22.11.2012
Mulţi dintre cei care, în mod normal, îşi menţin o dietă sănătoasă, vor „călca strâmb” în timpul sărbătorilor de iarnă şi, după o oarecare ezitare, vor ceda în faţa unei prăjituri apetisante. Cu toate că procesul va produce, în mod inevitabil, un conflict interior, se pare că oamenii sunt răsplătiţi pentru un astfel de disconfort.

Potrivit unui nou studiu, sentimentul de vinovăţie pe care îl simţim ar putea face ca gustul alimentului respectiv să ne pară şi mai bun decât în mod normal. 

Atunci când cedează ispitei, oamenii sunt supuşi sentimentului de vinovăţie şi experimentează cu mai multă plăcere decât restul oamenilor. Kelly Goldsmith, coordonatorul studiului descrie şase experimente care asigură dovezi pentru această teză. 

Într-unul dintre experimente, 40 de participante au privit copertele unor reviste. Jumătate dintre subiecţi au urmărit 6 coperte, dintre care patru erau asociate cu sănătatea. Restul participantelor au privit alte reviste care nu aveai nimic în comun cu un stil de viaţă sănătos. Ulterior, fiecare femeie a primit un baton de ciocolată şi i s-a cerut să îl evalueze. Rezultatele au arătat că cele cărora li se amintea importanţa unui stil de viaţă sănătos şi care se simţeau oarecum vinovate pentru că mâncau dulciuri, au catalogat batonul de ciocolată drept mult mai bun, decât au făcut-o restul participantelor. 

Într-un alt studiu, 180 de indivizi au fost împărţiţi în trei grupuri: o treime dintre ei au fost rugaţi să îşi reamintească între 3 şi 5 evenimente care îi făceau să se simtă vinovaţi şi să scrie câteva propoziţii despre fiecare dintre aceste amintiri, o altă treime au fost puşi să îşi amintească situaţii ce îi dezgustau, iar restul participanţilor au fost rugaţi să scrie ce făcuseră în decursul acelei zile. Apoi, fiecare participant a mâncat câte o trufă de ciocolată şi a fost rugat să declare cât de mult i-a plăcut gustarea, pe o scară de la 1 la 9. Rezultatele au reliefat că cei care se simţiseră vinovaţi s-au bucurat de trufă mai mult decât restul participanţilor. 

Mai mult, alte experimente au fost create pentru a demonstra că acest fenomen nu se  întâlneşte doar în cazul produselor alimentare. Într-un grup de 64 de femei, cele care au fost iniţial determinate să se simtă vinovate pentru ceva ce făcuseră sau nu în trecut, s-au bucurat mai mult atunci când au văzut profilurile online ale potenţialilor parteneri. 

Goldsmith  şi colegii săi consideră că aceste concepte de vină şi de plăcere sunt conectate la noi în creiere, datorită unei combinaţii de experienţe personale şi observaţii. Mai mult, se pară un rol l-a avut şi expresia „plăcere vinovată” des întâlnită în mass-media. 

Sursa: Pacific Standard

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea Britanie?
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea Britanie?
Magicianul american David Copperfield, acuzat de abuz sexual de 16 femei
Magicianul american David Copperfield, acuzat de abuz sexual de 16 femei
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc de combustibili fosili
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc de combustibili fosili
„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia a început să se despice
„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia a început să se despice
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală GALATIA 2024
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală GALATIA 2024
UniCredit Bank România în parteneriat cu Social Innovation Solutions, lansează seria de evenimente ESG Journey, un tur ghidat pentru mediul de business
UniCredit Bank România în parteneriat cu Social Innovation Solutions, lansează seria de evenimente ESG Journey, un tur ...
Cel mai vechi virus uman, descoperit în oase de neanderthalian
Cel mai vechi virus uman, descoperit în oase de neanderthalian
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate fi urmărit în timp real!
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate fi urmărit în timp real!
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?
Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu tehnologia
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu tehnologia
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
Un bărbat a dezvăluit care este „rețeta” pentru o căsătorie fericită
Un bărbat a dezvăluit care este „rețeta” pentru o căsătorie fericită
Proteinele din sânge ar putea prezice cancerul cu 7 ani înainte de diagnostic
Proteinele din sânge ar putea prezice cancerul cu 7 ani înainte de diagnostic
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și 2019
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și 2019